Rekordowe racuchy na megapatelni

W Krapkowicach ustanowiliśmy rekord Polski największej porcji racuchów z dynią. Do pobicia rekordu posłużyła megapatelnia plenerowa. Znalazły sie w niej [placuszki zrobione z: 140 kg surowej dyni (czyli ok. 80 kg dyni obranej), 15 litrów kefiru, 360 szt. jajek, 40 kg mąki pszennej, 2 kg soli, 15 kg cukru, 0,8 kg proszku do pieczenia i wody. Do smażenia użyliśmy 50 litrów oleju, a jako dodatek – 70 kg dżemu z dyni. Rekord Polski ustanowiony 22 września 2019 roku to 1360 sztuk racuchów o łącznej wadze aż 176,8 kg.

Poniżej nasz przepis na pyszne racuchy z dyni w ilości odpowiedniej dla 5 osób:

Składniki:

dynia obrana ok. 0,4 kg

kefir 100 ml

jajka 2 szt.

mąka pszenna ok. 5 dużych łyżek

szczypta soli do smaku

2 łyżki cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

olej (najlepiej rzepakowy)

Przygotowanie:

Dynię ścieramy na tarle o średnich oczkach, dodajemy kefir, jajka, proszek, cukier, sól. Dosypujemy maki, gdyby dalej było jej mało, możemy dosypać jeszcze trochę (ma powstać gęste ciasto). Na patelni lekko rozgrzewamy olej. Racuszki formujemy na patelni łyżką lub małą chochelką. Po usmażeniu osączamy na papierze, podajemy na talerzu z dżemem z dyni. Można posypać je jeszcze cukrem pudrem.

 

20190922_165437 (Copy)